ßßß
Moje kolejne, drugie już, podejście do akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Opisywałem to niedawno temu. Akcja ta polega na tym, że zbieramy się w kupę w kilka/kilkanaście osób. To znaczy wcale się nie zbieramy, każdy u siebie w domu siedzi. Ale wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :)Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem).Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki:Najpierw robimy zaczyn:40 g zakwasu140 g mąki pszennej10 g mąki żytniej typ 200090 g wodyZakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej.Ciasto właściwe:800 g mąki pszennej50 g mąki żytniej typ 2000450 g wody2 łyżeczki solicały zaczynNajpierw mieszamy mąkę z wodą, aż nam się ładnie połączy. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Dodajemy sól, krótko zagniatamy i łączymy z zaczynem. Zagniatamy około 10 minut. Gdyby ciasto było za luźne to dosypujemy odrobinę mąki, jak za suche to troszkę wody. Ma być średnio ścisłe. Tak żeby łatwo się wyrabiało, ale nie kleiło do dłoni.I teraz musimy pomyśleć, czy robimy jeden wielki bochenek, czy dwa mniejsze. Jeśli jeden to po prostu wkładamy ciasto do miski. Jeśli dwa to dzielimy na pół i obie połówki wkładamy do osobnych misek żeby wyrastały. Przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych 30 minutach również. Formujemy bochenek, układamy na blasze, na której będziemy piec i oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy przede wszystkim od temperatury otoczenia i siły naszego zakwasu. Będzie to mniej więcej 2-6 godzin. Jak chleb mniej więcej podwoi objętość to nacinamy go ukośnie w kilku miejscach i pieczemy 40 minut w 240 stopniach. Piekarnik przed wsadzeniem chleba lekko parujemy, czyli psikamy do niego trochę wody, najlepiej taką spryskiwaczką do kwiatów. Albo rzucamy na dno kilka kostek lodu.Gdyby chleb mocno nam się zarumienił podczas pieczenia (za mocno) to przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.Od razu po wyjęciu z piekarnika kilka razy spryskujemy chleby spryskiwaczką do kwiatów.Zasadniczo nie powinno podobno się jeść gorącego chleba, ale ten zaraz po wyjęciu z piekarnika smakował obłędnie. Ukroiłem sobie trzy kromki, położyłem kawałek twardego masła, takiego prosto z lodówki i obserwowałem jak się szybko rozpuszcza i wnika w strukturę chleba. Mniaaam...Razem ze mną przy piekarniku stały:Monika z Niezapomnianych SmakówJustyna z Gotowanie i Pieczenie - I love itKinga z Małe KulinariaIwona z Ivka w kuchniDobrafka z Bona Apetita!Dorota z Moje Małe CzarowanieIza ze Smacznej PyzyPaulina z Buszująca w kuchniAgata z Kulinarnych Przygód GatityKasia z Baby do garów!Łucja z Fabryki Kulinarnych InspiracjiWiosenka z Eksplozji SmakuSmacznego!
Ten chleb bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)