ßßß
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem pudrem. Dorzuciłam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i śmietanę - zagniotłam dość elastyczne miękkie ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze łyżką śmietany. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na pół godziny.Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam, podsypując mąkę, na placek grubości 3-5 mm. Wykroiłam kwadraty o boku 6-7 cm i każdy przekroiłam jeszcze na pół, po przekątnej. Małe trójkąty posmarowałam na środku odrobiną powideł i posypałam orzechami. Zaczynając od najdłuższego boku zwijałam malutkie rożki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm od siebie.Piekłam 8-10 minut w temperaturze 200 st. C, ale trzeba pilnować bo końce łatwo się przypiekają. Po upieczeniu pozwoliłam rożkom ostygnąć na blasze i dopiero wtedy je zdjęłam. Oprószyłam lekko cukrem pudrem.