ßßß Cookit - przepis na Kruche rożki z powidłami i orzechami

Kruche rożki z powidłami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Są przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele razy a potem jakoś zapomniałam o nich i to na długo. Dobrze, że znów je zrobiłam bo są cudownie kruche i pyszne - jeśli nie wierzycie to koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni tak jak my.
Zobacz przepis na inne pyszne rożki - Rugelach i Rogaliki z powidłami morelowymi
Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
CIASTO - 400 g mąki pszennej tortowej + ok. 4 łyżki do wałkowania
200 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
200 g masła
1-2 łyżki gęstej śmietany
2 żółtka
NADZIENIE - kilka łyżeczek powideł śliwkowych
kilka łyżeczek tartych albo drobno posiekanych orzechów włoskich
do posypania - cukier puder
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem pudrem. Dorzuciłam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam wszystko rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i śmietanę - zagniotłam dość elastyczne miękkie ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze łyżką śmietany. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam, podsypując mąkę, na placek grubości 3-5 mm. Wykroiłam kwadraty o boku 6-7 cm i każdy przekroiłam jeszcze na pół, po przekątnej. Małe trójkąty posmarowałam na środku odrobiną powideł i posypałam orzechami. Zaczynając od najdłuższego boku zwijałam malutkie rożki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm od siebie.
Piekłam 8-10 minut w temperaturze 200 st. C, ale trzeba pilnować bo końce łatwo się przypiekają. Po upieczeniu pozwoliłam rożkom ostygnąć na blasze i dopiero wtedy je zdjęłam. Oprószyłam lekko cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/kruche-rozki-z-powidami-i-orzechami.html