Wykonanie
Są przepisy, do których wraca się, czasami po latach, z ogromną przyjemnością. Tak właśnie jest z tym na bardzo smakowite rożki. Piekłam je dawno temu wiele
razy a
potem jakoś zapomniałam o nich i to na długo. Dobrze, że znów je zrobiłam bo są cudownie kruche i pyszne - jeśli nie wierzycie to koniecznie spróbujcie a będziecie zachwyceni tak jak my.Zobacz przepis na inne pyszne rożki - Rugelach i Rogaliki z powidłami morelowymi

Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i
ciasteczka" autorstwa
Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiejczas przygotowania : ok. 1 godzinyskładniki :CIASTO - 400 g
mąki pszennej tortowej + ok. 4 łyżki do wałkowania200 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
soli200 g
masła1-2 łyżki gęstej
śmietany2
żółtkaNADZIENIE - kilka łyżeczek
powideł śliwkowychkilka łyżeczek tartych albo drobno posiekanych
orzechów włoskichdo posypania -
cukier puder
sposób przygotowania :
mąkę przesiałam do miski razem z
solą i
cukrem pudrem. Dorzuciłam pokrojone na kawałki zimne
masło i roztarłam wszystko rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam
żółtka i
śmietanę - zagniotłam dość elastyczne miękkie ciasto. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze łyżką
śmietany. Uformowane w dysk i zawinięte w folię spożywczą odłożyłam do lodówki na pół godziny.Schłodzone ciasto podzieliłam na 3 części i każdą rozwałkowałam, podsypując
mąkę, na placek grubości 3-5 mm. Wykroiłam kwadraty o
boku 6-7 cm i każdy przekroiłam jeszcze na pół, po przekątnej. Małe trójkąty posmarowałam na środku odrobiną powideł i posypałam
orzechami. Zaczynając od najdłuższego
boku zwijałam malutkie rożki. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm od siebie.Piekłam 8-10 minut w temperaturze 200 st. C, ale trzeba pilnować bo końce łatwo się przypiekają. Po upieczeniu pozwoliłam rożkom ostygnąć na blasze i dopiero wtedy je zdjęłam. Oprószyłam lekko
cukrem pudrem.