ßßß Cookit - przepis na Fondant kajmakowy czyli babeczki z płynnym kajmakiem - Weekendowa Cukiernia Luty 2013

Fondant kajmakowy czyli babeczki z płynnym kajmakiem - Weekendowa Cukiernia Luty 2013

nazwa

Wykonanie

Babeczki kajmakowe,Dulce de leche lava cakes, - już myśląc o nich wiedziałam, że Żarłoczek będzie zachwycony bo uwielbia kajmak. Tak też było i musiałam od razu przyrzec, że niedługo zrobię je ponownie :)
Gospodynią Weekendowej Cukierni w tym miesiącu jest Anna-Maria i to od Niej pochodzi przepis na babeczki.
czas przygotowania - 15/20 minut
składniki na 6 porcji :
1 duże jajko
2 żółtka z dużych jaj
1 i 2/3 szkl. kajmaku - ja zużyłam po prostu całą puszkę 530 g
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
ew. do smaku sól morska
sposób przygotowania : foremki posmarowałam cienko miękkim masłem i wysypałam zwykłą mąką - nadmiar wysypałam. Najlepiej użyć ramekinów lub pojedynczych foremek silikonowych bo z połączonych ciężko będzie wyjąć babeczki.
Włączyłam piekarnik nastawiając go na 210 st. C . Jajko i żółtka ubijałam w misce mikserem na najwyższych obrotach ok. 3-5 minut aż miały konsystencję gęstego, ale lekko lejącego kremu. Dodałam kajmak z puszki i zmiksowałam całość na gładką masę. Użyłam gotowanego w zamkniętej puszce przez 2,5 godziny mleka słodzonego, ale możecie użyć gotowego kajmaku. Miksując dosypałam mąkę - można też dodać nieco, szczyptę lub dwie, soli morskiej dla przełamania słodkiego smaku. Gotową masę przelałam do foremek wypełniając je do 2/3 wysokości. Od razu wstawiłam do gorącego piekarnika na 10-12 minut - gdy wierzch lekko się zrumieni, ale środek nadal będzie Wam się wydawał płynny czyli będzie się trząsł jak galaretka to znak, że fondant jest gotowy. Gorące babeczki przekładamy na talerzyki przykładając do nich odwrócone do góry dnem foremki - babeczki wysuną się same. Nie próbujcie ich przesuwać bo mogą się uszkodzić. Gorące można podać z lodami i sosem owocowym.
To bardzo prosty i przepyszny deser, który robi się w zaledwie 15 minut - oczywiście jeśli mamy już gotowy kajmak :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/fondant-kajmakowy-czyli-babeczki-z.html