Wykonanie
Babeczki kajmakowe,Dulce de leche lava cakes, - już myśląc o nich wiedziałam, że Żarłoczek będzie zachwycony bo uwielbia kajmak. Tak też było i musiałam od razu przyrzec, że niedługo zrobię je ponownie :)Gospodynią Weekendowej
Cukierni w tym miesiącu jest
Anna-
Maria i to od Niej pochodzi przepis na babeczki.

czas przygotowania - 15/20 minutskładniki na 6 porcji :1 duże
jajko2
żółtka z dużych jaj1 i 2/3 szkl. kajmaku - ja zużyłam po prostu całą puszkę 530 g2 i 1/2 łyżki
mąki pszennejew. do smaku
sól morskasposób przygotowania : foremki posmarowałam cienko miękkim
masłem i wysypałam zwykłą
mąką - nadmiar wysypałam. Najlepiej użyć ramekinów lub pojedynczych foremek silikonowych bo z połączonych ciężko będzie wyjąć babeczki.

Włączyłam piekarnik nastawiając go na 210 st. C .
Jajko i
żółtka ubijałam w misce mikserem na najwyższych obrotach ok. 3-5 minut aż miały konsystencję gęstego, ale lekko lejącego kremu. Dodałam kajmak z puszki i zmiksowałam całość na gładką masę. Użyłam gotowanego w zamkniętej puszce przez 2,5 godziny
mleka słodzonego, ale możecie użyć gotowego kajmaku. Miksując dosypałam
mąkę - można też dodać nieco, szczyptę lub dwie,
soli morskiej dla przełamania słodkiego smaku. Gotową masę przelałam do foremek wypełniając je do 2/3 wysokości. Od razu wstawiłam do gorącego piekarnika na 10-12 minut - gdy wierzch lekko się zrumieni, ale środek nadal będzie Wam się wydawał płynny czyli będzie się trząsł jak
galaretka to znak, że fondant jest gotowy. Gorące babeczki przekładamy na talerzyki przykładając do nich odwrócone do góry dnem foremki - babeczki wysuną się same. Nie próbujcie ich przesuwać bo mogą się uszkodzić. Gorące można podać z
lodami i sosem
owocowym.To bardzo prosty i przepyszny deser, który robi się w zaledwie 15 minut - oczywiście jeśli mamy już gotowy kajmak :)