Wykonanie

T o jest mój debiut w Weekendowej
Cukierni . Muszę przyznać, że przepyszny i..obłędniesłodki:-). Lutowa Gospodyni,
Anna-
Maria, zaproponowała fantastyczny przepis na dulcede leche lava cakes czyli urocze babeczki z płynnym kajmakowym wnętrzem. Grzechem byłoby z tak smakowitego zaproszenia nie skorzystać. Aniu, dzięki za inspirację! :-)Bardzo lubię piec w ramekinach, więc kiedy tylko nadarzy się okazja, zawsze ochoczo z niej korzystam. Desery typu fondant są wręcz stworzone do zapiekania w ceramicznych kokilkach. Takie naczynka długo utrzymują ciepło, a poza tym są szalenie estetyczne i można bezpośrednio w nich zaserwować babeczki na stół, do wyjadania prosto z foremki. Uwielbiam taki sposób podania. Rozgrzebywanie fondantu łyżeczką w kokilce ma swój urok i...już!:-) Ten deser to również świetna propozycja na słodkie (oj, słodkie!:-)) walentynkowe tête-à-tête.

Dulce de leche Lava Cakesźródło: KucharniaSkładniki:2,5 łyżki
mąki pszennej + trochę do posypania foremek2 duże
żółtka1 duże
jajo1 i 2/3 puszki masy kajmakowej
lody wanilioweopcjonalnie, dla miłośników słonego karmelu :
sól morska w ilości do smaku

Wykonanie:Rozgrzewamy piekarnik do 210C. Foremki o pojemności 120 ml smarujemy
masłem i oprószamy
mąką.
Jajko i
żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę. Robimy to przez 2-3 minuty, aż podwoją swoją objętość i będą spływać z mieszadła szeroką wstążką (u mnie trwało to 5-6 minut). Następnie dodajemy masę kajmakową i całość mieszamy do połączenia się składników. Na końcu stopniowo wsypujemy
mąkę. Jeśli decydujemy się na wersję z
solą, teraz jest czas, by ją wsypać. Gotową masą wypełniamy foremki do 2/3 ich wysokości. Pieczemy około 10 minut, do czasu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek pozostanie płynny. Zanim wyjmiemy z piekarnika wszystkie babeczki, warto najpierw wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy efekt jest już zadowalający. Środek nie może być zbyt płynny, ani całkowicie dopieczony. Gotowe lava cakes wykładamy na talerzyki i podajemy natychmiast, w towarzystwie
lodów waniliowych.Moje uwagi:Powyżej podałam przepis Anny-
Marii, uwzględniający czas pieczenia w foremkach o pojemności 120ml. Ja piekłam babeczki w ramekinach o śr. 9 cm, więc proces trwał dłużej tj. ca 15 minut, a z podanych proporcji wyszło mi 5 sztuk.


Życzę Wam Smacznego! :-)