Wykonanie
Lody,
lody, dla ochłody :) albo tak po prostu bo lubię. Może maszynkowe będą bardziej gładkie, ale bez urządzenia też się da.

składniki:1/2 l
śmietany kremówki4
jajka, bardzo świeże1/2 szkl. drobnego
cukru3 - 4 łyżki
syropu malinowego dobrej jakości, takiego do rozcieńczania2 łyżki
likieru malinowego1 szkl.świeżych
malinsposób przygotowania:
Jajka umyłam dokładnie pod bieżącą
wodą i sparzyłam wrzątkiem. Wybiłam je do miski. Ubijałam z
cukrem aż jego drobinki były niewyczuwalne a masa wyraźnie zbielała.
Śmietanę ubiłam oddzielnie na sztywną pianę. Obie masy delikatnie, ale dokładnie wymieszałam.
Maliny po opłukaniu i dokładnym osączeniu lekko rozgniotłam widelcem i dodałam do masy. Dolałam też
syrop malinowy i
likier, wymieszałam. Przełożyłam całość do szczelnie zamykanych pojemników i wstawiłam do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemnika i ustawienia mocy zamrażarki. Co godzinę dobrze jest masę przemieszać żeby równo się zamroziła.