ßßß Cookit - przepis na Marmurkowe semi-freddo malinowe z bezami

Marmurkowe semi-freddo malinowe z bezami

nazwa

Wykonanie

W lodówce leżakowało mi trochę malin i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Padło na domowe semi-freddo. Do całości dorzuciłam resztki bezy, która została mi po przygotowywaniu tortu bezowego. Całość przeszła moje oczekiwania. To chyba najpyszniejsze lody jakie jadłam. Delikatne, słodkie, puszyste, owocowe i tak bardzo przypominające w smaku moją ulubioną malinową pavlovę. Zapewniam, że ta kombinacja nie przetrwa u Was długo i szybko zniknie z zamrażarki. :)
Składniki:
250 g malin
60 g kruchej bezy
2 jajka
250 ml kremówki 30%
11 łyżek cukru
Przygotowanie:
200 g malin wrzucić do rondelka (pozostałe zostawić) i zasypać 3 łyżkami cukru. Podgotować około 2-3 minuty do rozpuszczenia cukru i zestawić z ognia. Maliny lekko schłodzić i przetrzeć przez sito. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować je, a następnie dodać do nich 3 łyżki cukru. Miksować do momentu aż masa stanie się biała i puszysta.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać po łyżce (razem 5 łyżek) cukru. Miksować do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Do gotowych białek przełożyć żółtka i dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do poprzedniej mieszaniny. Wymieszać. Dodać pozostałe maliny, pokruszone bezy i puree z malin. Niedbale, podbierając masę od dołu wymieszać, tak by zachować efekt marmurkowy.
Całość przelać do pudełka i zamrozić w zamrażarce.
Deser jest banalnie prosty. Szybki i do tego smaczny. Zamiast malin możemy dać ulubione owoce lub inne dodatki jak kawę czy orzechy. Dzięki ubitej pianie z białek i sztywnej kremówce lody te doskonale nadają się dla osób nie posiadających maszynki do lodów. Pomimo tego iż nie miksujemy masy podczas zamarzania, deser pozostaje puszysty i lekki. Idealny pomysł na coś pysznego! :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_83_marmurkowe-semi-freddo-malinowe-z-bezami.html