ßßß Cookit - przepis na Likier krówkowy - szalony cielaczek

Likier krówkowy - szalony cielaczek

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kilka lat temu przepis na Szalonego Cielaczka podarował mi Szwagrowski razem z butelczyną tegoż napitku. Tak nam to cielę zasmakowało, że teraz sama go sporządzam i to nie tylko na święta. Amatorom słodkich trunków będzie bardzo smakować. Kajmakowy likier cielaczek jest bardzo szalony :D
Spróbuj też koniecznie Kukułczanki !
czas przygotowania : 5 minut + 2 godziny gotowania mleka + czas na macerowanie
składniki:
1/2 l rumu - użyłam białego i prawdę mówiąc dość taniego, z tej niższej półki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
sposób przygotowania: puszkę mleka wstawiłam do garnka z zimną wodą - powinna ją przykrywać. Gotowałam 2 - 2,5 godziny na niedużym ogniu, woda ma lekko bulgotać. Po tym czasie odstawiłam żeby zupełnie wystygła i nie radzę nikomu otwierać gorących bo kajmak może pryskać i poparzyć a przy okazji pochlapać ściany.
Do dzbanka blendera wlałam rum, dołożyłam zawartość puszki i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dolałam ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksowałam i przelałam do butelek. Powinien postać przynajmniej kilka dni żeby dobrze się zmacerował. Najlepiej smakuje z lodem.
Nie polecam mieszania zwykłym mikserem bo zostają grudki kajmaku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/szalony-cielaczek.html