Wykonanie
Kilka lat temu przepis na Szalonego Cielaczka podarował mi Szwagrowski razem z butelczyną tegoż napitku. Tak nam to cielę zasmakowało, że teraz sama go sporządzam i to nie tylko na święta. Amatorom słodkich trunków będzie bardzo smakować. Kajmakowy
likier cielaczek jest bardzo szalony :DSpróbuj też koniecznie Kukułczanki !

czas przygotowania : 5 minut + 2 godziny gotowania
mleka + czas na macerowanieskładniki:1/2 l
rumu - użyłam białego i prawdę mówiąc dość taniego, z tej niższej półki1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego
sposób przygotowania: puszkę
mleka wstawiłam do garnka z zimną
wodą - powinna ją przykrywać. Gotowałam 2 - 2,5 godziny na niedużym ogniu,
woda ma lekko bulgotać. Po tym czasie odstawiłam żeby zupełnie wystygła i nie radzę nikomu otwierać gorących bo kajmak może pryskać i poparzyć a przy okazji pochlapać ściany.Do dzbanka blendera wlałam
rum, dołożyłam zawartość puszki i miksowałam kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie dolałam ekstrakt
waniliowy, ponownie zmiksowałam i przelałam do butelek. Powinien postać przynajmniej kilka dni żeby dobrze się zmacerował. Najlepiej smakuje z
lodem.Nie polecam mieszania zwykłym mikserem bo zostają grudki kajmaku.
