Wykonanie
Już dawno miałam to zrobić, ale jakoś się nie składało...Potrzebny szczególnie do wypieku ciast, do zrobienia mas itd. Lepiej smakuje niż kupne
aromaty do ciast, które dla mnie są po prostu mdłe. Przepis ze strony mojewypieki. Mój ekstrakt jeszcze nie odstał swoich dwóch miesięcy, ale już nabrał koloru i postanowiłam się nim z
Wami podzielić już teraz :)Potrzebujemy:- 3 grube strąki
wanilii,- 1szkl
rumu,- szklana, zamykana buteleczka.Strąki przeciąć wzdłuż na pół, ale nie wyskrobywać ziarenek. Włożyć do butelki i zalać
rumem. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (nie w lodówce). Co pewien czas energicznie wstrząsnąć.Po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszego koloru, ale dopiero po 2 miesiącach nabierze pełnego aromatu. Można przechowywać przez lata. Po zużyciu np. połowy - uzupełnić buteleczkę
rumem. Wskazane jest również dorzucić czasem
laskę wanilii - nawet te puste, z których wykorzystamy ziarenka.