ßßß Cookit - przepis na Likier kajmakowy

Likier kajmakowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

...zwany też 'szalonym cielaczkiem' :)
Jeśli lubicie słodkie alkohole i kajmak, ten likier jest stworzony dla Was. Smakował nawet Pawłowi, który za słodkimi trunkami nie przepada.
Świetnie sprawdził się też jako baza do milkshake'a dla dorosłych - zmiksowany z lodowatym mlekiem i odrobiną lodów śmietankowych. Pyszny!
źródło przepisu: przystole.blox.pl
500 ml białego rumu
puszka kajmaku (510 g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć kajmak i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.
Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.
Na zdrowie!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Likier-kajmakowy.html