Wykonanie
Moje ciasto imieninowe to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z
bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)Trzeba też uważac przy pieczeniu
ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się
kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło.

Blacha : 36 x 25 cmSkładniki:2 op.
ciasta francuskiego ( po 400 g )Krem:1 l
mleka4 budynie
waniliowe200 g
cukru500 g
masła ( dałam 400 g)50 ml
rumu
Przygotowanie:W 1/3
mleka mieszamy proszek budyniowy z
cukrem. Resztę
mleka gotujemy. Rozmieszany
budyń wlewamy do gotującego sie
mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia.Obie porcje
ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia.Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo
masło. Doprawic można
rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.Wierzch ciasta zasypuejmy
cukrem pudrem.Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki.Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym
ciastem.Smacznego