ßßß Cookit - przepis na Słodkości i nie tylko: Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym

Słodkości i nie tylko: Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Moje ciasto imieninowe to kremówka . Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)
Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło.
Blacha : 36 x 25 cm
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g )
Krem:
1 l mleka
4 budynie waniliowe
200 g cukru
500 g masła ( dałam 400 g)
50 ml rumu
Przygotowanie:
W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego sie mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia.
Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia.
Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.
Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem.
Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/05/kremowki-na-ciescie-francuskim-z-kremem.html