ßßß Cookit - przepis na Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni

Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się chrupkiego chleba i takie dojrzałe pomidory leżały w koszyczku, że tak jakoś wyszło razem . . . Proste a jakie smaczne.
składniki:
5 kromek wiejskiego chleba
2 duże pomidory
2 - 3 łyżki łuskanych pestek dyni
2 - 3 łyżki oleju z pestek dyni
2 łyżki oleju słonecznikowego
do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Kromki chleba nie mogą być zbyt cienkie, moje miały ok. 1,5cm. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmarowałam je lekko olejem słonecznikowy i opiekłam mocno w tosterze - można to zrobić na blasze w rozgrzanym piekarniku. Można też zrobić to bez oleju, ale ja jakoś tak . . .
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni przez kilka chwil aż zaczęły puchnąć i "strzelać". Na opieczonych kromkach ułożyłam pomidory, oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam pestkami dyni i skropiłam olejem z pestek dyni. Podałam od razu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/bruschetta-z-pomidorem-i-olejem-z.html