ßßß Cookit - przepis na Bardzo szybka dyniówka

Bardzo szybka dyniówka

nazwa

Wykonanie

Poczęstowała mnie taką zupą kilka lat temu koleżanka Monika. Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem a jeszcze bardziej przepisem bo okazało się, że zupę robi się bardzo szybko i łatwo.
Przeciwnicy przypraw typu vegeta pewnie będą się zżymać, ale przecież taką przyprawę można zrobić samemu w domu z bardzo popularnych składników a bez polepszaczy !
składniki:
1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. muscat (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce)
2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
100 g sera żółtego
1 czubata łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
100 ml słodkiej śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka)
bułka paryska albo wrocławska, albo bagietka
kilka łyżeczek masła ziołowego
sposób przygotowania: Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i obrany ze skórki, pokroiłam w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalałam ok. 0,5 l wody i gotowałam jakieś 10 - 15 min.. Ser starłam na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną dynię zmiksowałam na krem. Mieszając energicznie dodałam vegetę, gałkę, ser i śmietankę. Całość gotowałam jeszcze kilka minut mieszając i . . . gotowe. Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco wody.
Kiedy dynia się gotowała pokroiłam bułkę na kromki, każdą posmarowałam masłem ziołowym, ułożyłam je na blasze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika żeby się zrumieniły. Zupę podałam gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota.
A masło ziołowe robię miksując blenderem po prostu miękkie masło z dodatkiem czosnku, chili i posiekanych ziół.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/bardzo-szybka-dyniowka.html