Wykonanie
Poczęstowała mnie taką zupą kilka lat temu koleżanka Monika. Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem a jeszcze bardziej przepisem bo okazało się, że zupę robi się bardzo szybko i łatwo.Przeciwnicy przypraw typu
vegeta pewnie będą się zżymać, ale przecież taką
przyprawę można zrobić samemu w domu z bardzo popularnych składników a bez polepszaczy !

składniki:1 kg miąższu dyni, najlepiej odm. muscat (taka o ciemnopomarańczowym miąższu i zielonej skórce)2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej100 g
sera żółtego1 czubata łyżeczka domowej
przyprawy warzywnej100 ml słodkiej
śmietanki (może być 12% lub więcej, ale koniecznie słodka)
bułka paryska albo wrocławska, albo
bagietkakilka łyżeczek
masła ziołowegosposób przygotowania: Miąższ dyni, oczyszczony z pestek i obrany ze skórki, pokroiłam w kostkę (może być byle jak, nie ma znaczenia) zalałam ok. 0,5 l
wody i gotowałam jakieś 10 - 15 min..
Ser starłam na małych oczkach tarki jarzynowej. Ugotowaną
dynię zmiksowałam na krem. Mieszając energicznie dodałam
vegetę, gałkę,
ser i
śmietankę. Całość gotowałam jeszcze kilka minut mieszając i . . . gotowe. Prawda, że proste i szybkie? Jeśli dla kogoś za gęste to można dolać nieco
wody.Kiedy
dynia się gotowała pokroiłam
bułkę na kromki, każdą posmarowałam
masłem ziołowym, ułożyłam je na blasze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika żeby się zrumieniły. Zupę podałam gorącą z grzankami. Z tej ilości przygotowałam 3 duże porcje gęstego kremu. Zupa jest przyjemnie kremowa, słodka i pachnąca, pychota.A
masło ziołowe robię miksując blenderem po prostu miękkie
masło z dodatkiem
czosnku,
chili i posiekanych
ziół.