Wykonanie
Ten deser charakteryzuje się rustykalną prostotą i przywołuje skojarzenia z urokami XVII wiecznej francuskiej wsi. Siedemnastowieczne pieczone
jabłka z
cynamonem to deser z "Uczty
lody i ognia", czyli książki kucharskiej opracowanej na podstawie Gry o tron i kolejnych części z sagi - recenzja niebawem. Pieczone
jabłka są doskonałe w smaku i przywołują moje smaki dzieciństwa, kiedy jabłuszka piekło się w domowym piecu. Miękkie
jabłka z
masłem i
cynamonem to prawie
jabłkowa tarta :)."Uczta
lodu i ognia" Ch. Monroe-Cassel, S. Lehrer

2 twarde
jabłkałyżka mielonego
cynamonu2 łyżki roztopionego
masła4 łyżki
cukruwodaWymieszać roztopione
masło z
cynamonem i
cukrem.
Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.Wydrążyć gniazda nasienne - najlepiej zrobić to łyżką do
melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ
jabłka.W naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć
jabłka dziurką do góry i nalać na dno naczynia
wodę, tylko tyle by przykryć dno naczynia.Podzielić nadzienie na wszystkie
jabłka i równomiernie rozprowadzić w zagłębieniach.Piec pod przykryciem ( piekłam bez i uważam, że przykrycie jest zbędne) w temp. 175 st. przez 45 minut.Najlepiej sprawdzić po 40 minutach miękkość
jabłek.


