Wykonanie
Uważam tak samo jak autorzy The Silver Spoon że
sos beszamelowy jest podstawowym sosem który powinien znać każdy kucharz. Jest pyszny, bogaty w smak i sprawdza się doskonale w przeróżnych potrawach. Zapraszam do spróbowania!50 g
masła50 g
mąki500 ml
mlekaszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejsól i świeżo starty
pieprzRoztop
masło w garnku na średnim ogniu. Dodaj
mąkę i dobrze wymieszaj. Następnie wlej
mleko i mieszaj dopóki sos nie zacznie się gotować. Dopraw
solą, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez maksymalnie 20 min, co jakiś czas mieszając.
Sos beszamelowy nie powinien smakować
mąką.Zdejmij garnek z ognia. Spróbuj i dodaj więcej
soli jeżeli potrzeba a następnie dopraw
pieprzem i
gałką muszkatołową .Ważne! Jeżeli
sos jest zbyt gęsty dodaj trochę
mleka, a jeżeli zbyt rzadki dodaj odrobinę
mąki i gotuj przez kilka minut , aby zgęstniał.