Wykonanie

1 listek
nori5
krewetek 31/401/4 dużego
ogórka2 paski kampyo2 łyżeczki sosu unagi0,5 szklanki
ryżu do sushi0,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
wodySzklanka
olejuSólŚwieżo mielony
pieprz
Krewetki:Wymieszaj dokładnie
mąkę z
wodą. Rozgrzej
olej na patelni. Zanurz wszystkie
krewetki w cieście i za pomocą widelca wkładaj na patelnię. Smaż aż nabiorą złocistego koloru. Wyjmij z
oleju i umieść na papierowym ręczniczku.Przygotowujemy
ryż według przepisu ( http://classy-chef.blogspot.com/2014/09/ryz-do-sushi.html ).
Ogórka nie obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy miąższ, a następnie kroimy na cieniutkie paseczki . Do zrobienia tego rodzaju rolek (
ryż na wierchu -
nori w środku) potrzebujemy foli spożywczej, którą oklejamy matę do zwijania rolek i to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie. Obkładamy
nori ryżem zostawiając kolo 1/4
nori bez
ryżu. Teraz ważna sprawa, odwracamy
nori ryżem do maty i wodorostem bez
ryżu do dołu (w naszą stronę).
Krewetki,
ogórka i kampyo układamy bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi
nori - ważne jest, żeby zostawić tylko tyle
nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki,
nori po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Dalej standardowo zwijamy rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość.