Wykonanie

W
podrobowym szaleĹstwie sprĂłbowaĹam tym razem czegoĹ innego.Zamiast klasycznego gulaszu z
serc drobiowych, wybraĹam uduszenie poĹĂłwek tych wieprzowych w sosie z
czerwonym winem.WyszĹo przepysznie i delikatnie, a dodatek ogĂłrkĂłw kiszonych polecam i Wam, naprawdÄ Ĺwietnie pasujÄ
. :)3 duĹźe
serca wieprzoweok. 50g wÄdzonego
boczku1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina700ml
bulionu warzywnego2 duĹźe zÄ
bki
czosnku1 spora
czerwona cebulamasĹo klarowane/olej rzepakowy do smaĹźeniasĂłl,
pieprz
Serca dobrze myjemy pod bieĹźÄ
cÄ
wodÄ
.Kroimy je wzdĹuĹź na poĹowy i pozbywamy siÄ ĹźyĹek, tĹuszczu i skrzepĂłw
krwi.Warto po tym opĹukaÄ je po raz kolejny.CebulÄ drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskÄ.Na patelni rozgrzewamy tĹuszcz i wrzucamy na niego cebulÄ oraz
czosnek.PodsmaĹźamy je na niewielkim ogniu, aĹź
cebula siÄ zeszkli.NaleĹźy uwaĹźaÄ, by nie doprowadziÄ do zrumienienia.
Wywar warzywny zagotowujemy i umieszczamy w nim podsmaĹźonÄ
cebulÄ z
czosnkiem, wlewamy rĂłwnieĹź szklankÄ
wina.Wszystko razem ponownie zagotowujemy.Na
oleju smaĹźymy, pokrojony w niezbyt grube plasterki,
boczek do osiÄ
gniÄcia chrupkoĹci.RĂłwnieĹź wrzucamy go do garnka z
wywarem.Na koniec wkĹadamy rĂłwnieĹź poĹĂłwki
serc, caĹoĹÄ doprawiamy solÄ
oraz
pieprzem i przykrywamy naczynie.
Serca najlepiej gotowaÄ w szybkowarze, poniewaĹź potrzebujÄ
dĹugiego czasu na osiÄ
gniÄcie miÄkkoĹci.W normalnym garnku gotujemy je powyĹźej godziny, w szybkowarze, okoĹo 30 minut na maĹym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary.Po ugotowaniu wykĹadamy miÄso i kroimy w plasterki, ukĹadamy na nich
boczek i polewamy sosem, ktĂłry moĹźna zagÄĹciÄ zasmaĹźkÄ
z mÄ
ki i masĹa.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Najlepiej pasowaĹ mi ogĂłrek kiszony, ale moĹźe byÄ to rĂłwnieĹź kwaĹna surĂłwka z
kapusty.