ßßß Cookit - przepis na Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem

Serca wieprzowe duszone z boczkiem w sosie z czerwonym winem

nazwa

Składniki

Wykonanie

W podrobowym szaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego.
Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem.
Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :)
3 duĹźe serca wieprzowe
ok. 50g wędzonego boczku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
700ml bulionu warzywnego
2 duże ząbki czosnku
1 spora czerwona cebula
masło klarowane/olej rzepakowy do smażenia
sĂłl, pieprz
Serca dobrze myjemy pod bieżącą wodą.
Kroimy je wzdłuż na połowy i pozbywamy się żyłek, tłuszczu i skrzepów krwi.
Warto po tym opłukać je po raz kolejny.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego cebulę oraz czosnek.
Podsmażamy je na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
Należy uważać, by nie doprowadzić do zrumienienia.
Wywar warzywny zagotowujemy i umieszczamy w nim podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy również szklankę wina.
Wszystko razem ponownie zagotowujemy.
Na oleju smażymy, pokrojony w niezbyt grube plasterki, boczek do osiągnięcia chrupkości.
RĂłwnieĹź wrzucamy go do garnka z wywarem.
Na koniec wkładamy również połówki serc, całość doprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy naczynie.
Serca najlepiej gotować w szybkowarze, ponieważ potrzebują długiego czasu na osiągnięcie miękkości.
W normalnym garnku gotujemy je powyżej godziny, w szybkowarze, około 30 minut na małym ogniu, od momentu pierwszego puszczenia pary.
Po ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty.
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2014/01/serca-wieprzowe-duszone-z-boczkiem-w.html