Wykonanie
Karnawał! U mnie to taki okres w roku, który zbiega się z sesją w związku z czym przeważnie w ogóle o nim zapominam. Budzę się dopiero w Tłusty Czwartek, przypominając sobie o tych wszystkich karnawałowych pysznościach. W tym roku zmieniam tę tradycję i troszkę wcześniej startuje z karnawałowymi wypiekami. Na dobry początek lżejsza wersja oponek :)przepis na ok. 30. oponek

500 g
twarogu tłustego3
jajka2 szklanki
mąki pszennej, pełnoziarnistejłyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
jogurtu greckiego3 łyżki
cukru trzcinowegoMąkę przesiej do miski, dodaj rozdrobiony
twaróg i
cukier.
Jajka roztrzep z
jogurtem greckim, a następnie dodaj je do pozostałych składników. Zagnieć miękkie, nieklejące się ciasto ( w razie potrzeby możesz dodać więcej
mąki). Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm i wycinaj z niego oponki np. za pomocą szklanki i kieliszka. Następnie układaj oponki na blasze włożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30. minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Podawaj posypane
cukrem pudrem.


