Wykonanie
Gluten - zło XXI wieku. Coraz częściej słyszymy o daniach bezglutenowych, produktach wolnych od glutenu itp. Coraz więcej ludzi choruje na nietolerancję glutenu oraz celiakię, ale bardzo dużo osób unika tego składnika z powodu własnych przekonań i w
trosce o własne zdrowie. Przyznam, że sama też należę do tych osób, choć w
sumie omijam tego typu produkty, ponieważ źle się po nich czuje. I tak od jakiegoś czasu eksperymentuje z różnymi bezglutenowymi propozycjami. Dziś bezglutenowe
ciasteczka serowe. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre! :) To za sprawą
mąki z
ciecierzycy, która nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu.
Ciasteczka dodatkowo są bez dodatku
soli, ponieważ
cheddar i
mąka sami w sobie są bardzo wyraziści i aromatyczni. Oczywiście Ty jak chcesz możesz dodać swoich ulubionych przypraw :)przepis na ok. 10
krakersówprzepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Domowa - dieta bezglutenowa"

100 g
mąki z
ciecierzycy25 g
masła25 g startego
cheddara2 łyżki
wodyżółtko+ ziarna
sezamuMąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone
masło,
utarty ser i
żółtko. Zagniataj ciasto, dodając do niego trochę
wody. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Przed wałkowaniem należy posypać stolnicę ( i wałek)
mąką, aby ciasto się nie kleiło. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj
krakersy, użyj ulubionych foremek lub pokrój na kwadraty.
Krakersy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,
ciastka powinny być złociste. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.Podawaj z ulubionym dipem.


