ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe krakersy serowe

Bezglutenowe krakersy serowe

nazwa

Wykonanie

Gluten - zło XXI wieku. Coraz częściej słyszymy o daniach bezglutenowych, produktach wolnych od glutenu itp. Coraz więcej ludzi choruje na nietolerancję glutenu oraz celiakię, ale bardzo dużo osób unika tego składnika z powodu własnych przekonań i w trosce o własne zdrowie. Przyznam, że sama też należę do tych osób, choć w sumie omijam tego typu produkty, ponieważ źle się po nich czuje. I tak od jakiegoś czasu eksperymentuje z różnymi bezglutenowymi propozycjami. Dziś bezglutenowe ciasteczka serowe. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre! :) To za sprawą mąki z ciecierzycy, która nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu. Ciasteczka dodatkowo są bez dodatku soli, ponieważ cheddar i mąka sami w sobie są bardzo wyraziści i aromatyczni. Oczywiście Ty jak chcesz możesz dodać swoich ulubionych przypraw :)
przepis na ok. 10 krakersów
przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Domowa - dieta bezglutenowa"
100 g mąki z ciecierzycy
25 g masła
25 g startego cheddara
2 łyżki wody
żółtko
+ ziarna sezamu
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, utarty ser i żółtko. Zagniataj ciasto, dodając do niego trochę wody. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Przed wałkowaniem należy posypać stolnicę ( i wałek) mąką, aby ciasto się nie kleiło. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krakersy, użyj ulubionych foremek lub pokrój na kwadraty.
Krakersy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ciastka powinny być złociste. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Podawaj z ulubionym dipem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/01/bezglutenowe-krakersy-serowe.html