Wykonanie
Niezastąpiony
makaron. Dobry na każdą okazję. Nigdy się nie nudzi, zawsze smakuje inaczej. Dzisiejsza propozycja powstała dzięki tak zwanemu ,,czyszczeniu lodówki". Danie improwizowane, ale bardzo pyszne :)przepis na 2 porcje

80g
makaronu typu tagliarini lub spaghetti40g
boczkuząbek
czosnku50g
zielonego groszku50g
mascarponepieprz czarnyW garnku z osoloną
wodą ugotuj
makaron al dente.Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną
wodą.W międzyczasie obierz
czosnek i pokrój go w cienkie paseczki. Następnie pokrój także
boczek w kostkę. Podsmaż go na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się już z niego trochę tłuszczu, dodaj ząbek
czosnku i smaż aż się zrumieni.Wyłącz ogień, przełóż
makaron na patelnię, dodaj
serek mascarpone i
groszek zielony. Wymieszaj, tak aby
serek się rozpuścił i dokładnie oblepił
makaron. Na koniec przypraw czarnym pierzem. Jeśli ktoś chce, można
makaron można posypać jeszcze utartym
parmezanem.Smacznego :)

