Wykonanie
Poniedziałek da się lubić. Szczególnie jak zaczynasz go od pysznego śniadania. A czy może być coś lepszego niż pancakes? :) Oczywiście, że nie.przepis na jedną porcję

3/4 szklanki
mąki ryżowej1
jajko7-8 świeżych
truskawek3 łyżki
masłaszczypta
soli1/2 szklanki
mleka migdałowegomasło klarowne do smażenia
Jajko rozbij oddzielając
białko od
żółtka. W ubij
białka z dodatkiem
soli, tak aby powstała sztywna piana. Następnie dodaj
żółtko, roztopione
masło i całość ubijaj na jednolitą masę. Cały czas ubijając, dodawaj powoli
mąkę i
mleko.
Truskawki umyj i potnij w plasterki, dorzuć do miski z
ciastem, a następnie całość delikatnie wymieszaj łyżką.Na patelni rozpuść
masło klarowne. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu.

