Wykonanie
Kasze należą do jednych z najzdrowszych produktów. Bulgur p owstaje ze zbożowych ziaren twardej pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i delikatnie mielone tak, by wyodrębnić trzy frakcje - miałką, średnią i grubą. Ta średnia i gruba tworzy właśnie lekko
orzechową w smaku
kaszę bulgur.Bulgur jest o wiele bardziej pożywna niż
ryż i
kuskus. Ma też więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów (takich jak żelazo, fosfor, potas i mangan). A co najważniejsze: jest naprawdę pyszna i pasuje do dań wytrawnych i słodkich. Spróbujcie :)porcja na dwie osoby

4-5 łyżek
kaszy bulgur300ml
mleka 2%4 łyżki
musu jabłkowegośrednia
pomarańczalaska
cynamonuszczypta
gałki muszkatałowej, świeżo utartejDo garnka z grubym dnem wlewamy
wleko, dodajemy laskę
wanili i ścieramy odrobinę
gałki muszkatałowej. Gdy
mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wsypujemy
kaszę bulgur. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Kasza powinna być miękka. Gdy to nastąpi, wyłączamy ogień, wyciągamy laskę
cynamonu i pozostawiamy
kaszę na parę minut, aby wchłonęła reszte
mleka.Do pucharków nakładamy po dwie łyżki
musu jabłkowego, dwie łyżki
kaszy i ozdabiamy grubym plastrem obranej
pomarańczy.
