ßßß Cookit - przepis na Kasza bulgur na słodko

Kasza bulgur na słodko

nazwa

Wykonanie

Kasze należą do jednych z najzdrowszych produktów. Bulgur p owstaje ze zbożowych ziaren twardej pszenicy durum. Ziarna są parzone, suszone i delikatnie mielone tak, by wyodrębnić trzy frakcje - miałką, średnią i grubą. Ta średnia i gruba tworzy właśnie lekko orzechową w smaku kaszę bulgur.
Bulgur jest o wiele bardziej pożywna niż ryż i kuskus. Ma też więcej błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów (takich jak żelazo, fosfor, potas i mangan). A co najważniejsze: jest naprawdę pyszna i pasuje do dań wytrawnych i słodkich. Spróbujcie :)
porcja na dwie osoby
4-5 łyżek kaszy bulgur
300ml mleka 2%
4 łyżki musu jabłkowego
średnia pomarańcza
laska cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej, świeżo utartej
Do garnka z grubym dnem wlewamy wleko, dodajemy laskę wanili i ścieramy odrobinę gałki muszkatałowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wsypujemy kaszę bulgur. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kasza powinna być miękka. Gdy to nastąpi, wyłączamy ogień, wyciągamy laskę cynamonu i pozostawiamy kaszę na parę minut, aby wchłonęła reszte mleka.
Do pucharków nakładamy po dwie łyżki musu jabłkowego, dwie łyżki kaszy i ozdabiamy grubym plastrem obranej pomarańczy.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/05/kasza-bulgur-na-sodko.html