ßßß Cookit - przepis na Pesto z pietruszki i słonecznika

Pesto z pietruszki i słonecznika

nazwa

Wykonanie

Zakochałam się w tym pesto podczas warsztatów kuchni aszkenazyjskiej. Oczywiście od razu po powrocie do domu przygotowałam swoje własne, lekko zmodyfikowane, jednak dalej przepyszne :)
2 pęczki natki pietruszki
150g ziaren słonecznika
50g tartego parmezanu
sok wyciśnięty z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
oliwa
Natkę pietruszki wyjemy, siekamy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i także kroimy na mniejsze części. Słonecznik prażymy ok. 2 minut na suchej patelni.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce malaksera. Blendujemy z małymi przerwami ( tak aby nie spalić maszyny), aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Podajemy jako dodatek do pieczywa, krakersów lub z makaronem.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/03/pesto-z-pietruszki-i-sonecznika.html