Wykonanie
Pomysł na to danie powstał z braku czasu: trzeba było coś zapakować do pudełeczka na uczelnię, a za bardzo nie było kiedy wymyślać, kombinować. Dlatego padło na
kaszę, która sama się ugotowała, a ja tylko wszystko połączyłam, zapakowałam i pobiegłam.
3 łyżki
kaszy jaglanej5 krążków
mrożonego szpinakuząbek
czosnku60g
szynki2 łyżeczki
nasion słonecznikaoliwaDo garnka wlewamy 200ml
wody. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy
kaszę, mieszamy.Gotujemy ok. 15 minut, do czasu aż
kasza stanie się miękka. Powinna wchłonąć cały płyn. Jeśli ktoś lubi, może posolić
wodę, gdy już dodamy
kaszę. Po ugotowaniu odstawiamy, aby
kasza przestygła.Na patelni rozgrzewamy
oliwę.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na
oliwę. Następnie dodajemy
szpinak i dusimy całość ok. 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Szynkę kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy, przekładamy do pojemniczka na lunch lub zjadamy od razu ;)
http://www.sante.pl/