Wykonanie
Dziś z Julią. To pierwszy przepis, na którym otworzyła mi się książka zaraz po jej zakupie. Dlatego przepis na Crepes według Julii
Child idzie na pierwszy ogień testowania przepisów:

3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki zimnej
wody3
żółtkałyżka
cukru3 łyżki
likieru pomarańczowego1 1/2 szklanki
mąki pszennej5 łyżek roztopionego
masłaDo malaksera przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier, roztopione
masło,
mleko,
wodę i
likier. Miksujemy ok. 2-3 minut, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy, ponieważ przez ten czas
zrobi się nam gęste. W razie potrzeby możemy dodać trochę
mleka.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.Podajemy z ulubionymi dodatkami.


