ßßß Cookit - przepis na Crepes fines sucrees

Crepes fines sucrees

nazwa

Wykonanie

Dziś z Julią. To pierwszy przepis, na którym otworzyła mi się książka zaraz po jej zakupie. Dlatego przepis na Crepes według Julii Child idzie na pierwszy ogień testowania przepisów:
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki zimnej wody
3 żółtka
łyżka cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek roztopionego masła
Do malaksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopione masło, mleko, wodę i likier. Miksujemy ok. 2-3 minut, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy, ponieważ przez ten czas zrobi się nam gęste. W razie potrzeby możemy dodać trochę mleka.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/10/crepes-fines-sucrees-julii-child.html