Wykonanie
Taki deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do letniej
kawy. Dla ułatwienia można użyć gotowych kruchych
spodów oraz budyniu. Wtedy przygotowanie deseru zajmie tylko chwilkę.

Składniki:(na 14 szt)Ciasto:1,5 szklanki
maki pszennejPól szklanki
cukruJajko L125g
masłoKrem:250ml
mleka250ml
śmietanki słodkiej 12%
cukier do smaku
laska wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejDodatkowo:
malinylistki
miętySposób przygotowania:Ciasto:Składniki na ciasto szybko zagniatamy rękoma lub mikserem z końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka
oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut.Krem:
Mleko mieszamy ze
śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z
mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe
mleko ze
śmietanką podgrzewamy, dodajemy
cukru wg gustu oraz miąższ z
laski wanilii. Gdy
mleko będzie gorące dodajemy mieszankę z
mąką.Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.Studzimy najlepiej przekładając całość do misy miksera i mieszając na niskich obrotach. Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu.Do przygotowanych wcześniej kruchych
spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący
budyń. Układamy na wierzchu świeże
maliny i dekorujemy listkiem
mięty.Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej.