ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

nazwa

Wykonanie

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.
Wyszło pyyyysznie! :)
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
600g łopatki wieprzowej
pół słoika suszonych pomidorów
czarne oliwki
sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
200g kaszy kuskus
bulion warzywny lub wieprzowy
parmezan do posypania
WYKONANIE:
Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.
Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn.
Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.
Farszem wypełnimy wydrążone cukinie. Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie.
Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/cukinia-faszerowana-w-stylu.html