Wykonanie
Zmorą wielu osób jest wycinanie
ciasteczek. Te
ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a
ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.

Składniki(na około 22 sztuk)250g
maki tortowej70g
cukru pudruszczypta
soli2 łyżki
mleka170g miękkiego
masła50g
suszonej żurawiny15g
jagód goji40g posiekanych
orzechów (dowolnych)Sposób przygotowania
Żurawinę i
jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiewamy z
cukrem pudrem i
solą. Dodajemy łyżkę
mleka i miękkie
masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy
żurawinę,
jagody, goji i drobno posiekane
orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (
ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.