Wykonanie
Najlepszy sernik jaki udało mi się jeść. Puszysty, kremowy,
śmietankowy z wyraźną nutą
wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku!

Składniki:Na spód:250g pełnoziarnistych
herbatników125g
masła750g
sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)250g
serka mascarpone1 i ½ szklanki
cukru5
jajek3 łyżki
maki ziemniaczanejlaska wanilii3 łyżki
likieru Amaretto200ml
śmietanki kremówki (36%)Wykonanie:Spód:
Ciasteczka mielimy w melakserze lub kruszymy kulą do ciasta. Łączymy z roztopionym
masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki.Masa serowa:
ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy
twaróg z
mascarpone i
mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania
cukier,
jajka, nasionka z
laski wanilii,
likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę
serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Dowolnie dekorujemy.