ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami i majerankiem

Kapusta z grzybami i majerankiem

nazwa

Wykonanie

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania.
SKŁADNIKI:
1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez)
łyżka masła klarowanego
biała cebula
łyżka mąki pszennej
40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp)
sól
czarny pieprz
majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy łyżkę mąki i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej smakuje następnego dnia kiedy smaki dobrze się połączą.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/12/kapusta-z-grzybami-i-majerankiem.html