ßßß Cookit - przepis na Sernik "Snickers"

Sernik "Snickers"

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszysty sernik z kawałkami orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny.
Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.
Składniki
(na tortownicę o średnicy 26cm)
200g ciasteczek Petit Beurre
100g roztopionego masła
Czubata łyżka kakao
800g twarogu sernikowego
250g serka mascarpone
150g cukru pudru
120g mleka w proszku
5 jajek
Szklanka zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła orzechowego
150ml śmietany kremówki
2 batony Snickers (100g)
10 łyżeczek masy kajmakowej
Do dekoracji:
Pól puszki masy kajmakowej (około 200g)
2 batony Snickrers
Szklanka posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Ciasteczka zmielić w pojemniku bendera na pył i połączyć ze stopionym masłem i kakaem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce.
Ser miksujemy z jajkami, dodając kolejno porcjami serek mascarpone, cukier, mleko w proszku, zmielone orzechy, masło orzechowe oraz śmietankę. Masę serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku.
Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi orzechami laskowymi.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/10/sernik-snickers.html