Wykonanie
Bardzo puszysty sernik z kawałkami
orzechów laskowych, masy kajmakowej i zatopionymi kawałkami batoników snickers. Z pewnością nie jest tradycyjny ale za to bardzo smaczny.Przepis z gazety "Ciasta na Stół" autorstwa M. Tabarczyk po małych modyfikacjach.

Składniki(na tortownicę o średnicy 26cm)200g
ciasteczek Petit Beurre100g roztopionego
masłaCzubata łyżka
kakao800g
twarogu sernikowego250g
serka mascarpone150g
cukru pudru120g
mleka w proszku5
jajekSzklanka zmielonych
orzechów laskowych2 łyżki
masła orzechowego150ml
śmietany kremówki2 batony Snickers (100g)10 łyżeczek masy kajmakowejDo dekoracji:Pól puszki masy kajmakowej (około 200g)2 batony SnickrersSzklanka posiekanych
orzechów laskowychSposób przygotowania
Ciasteczka zmielić w pojemniku bendera na pył i połączyć ze stopionym
masłem i
kakaem. Masa powinna
mieć konsystencję mokrego piasku. Masę wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Chłodzimy w lodówce.
Ser miksujemy z
jajkami, dodając kolejno porcjami
serek mascarpone,
cukier,
mleko w proszku, zmielone
orzechy,
masło orzechowe oraz
śmietankę. Masę
serową wylać na przygotowany spód. Batoniki pokroić w małe kawałki i pozatapiać równomiernie w
masie serowej. Podobnie zrobić z masą kajmakową nakładaną małą łyżeczką.Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut a następnie skręcić temperaturę do 145 stopni C i piec jeszcze przez godzinę. Sernik sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków czy jest upieczone. Sernik wystudzić pozostawiając w otwartym piekarniku.Wierzch sernika posmarować masa kajmakową, posypać kawałkami batoników i posiekanymi
orzechami laskowymi.