Wykonanie
Z
wiśni można przygotować tysiąc dań. Zapraszam na jedno z najlepszych z nich. Żelowane
wiśnie lub jak kto woli naturalny
kisiel z
wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do
lodów, gofrów deserów. Zamknięte w słoiku będą pysznym wspomnieniem lata w zimowy dzień. Polecam spróbować... zakochacie się:)
SKŁADNIKI:1,5kg wydrylowanych
wiśni3 szklanki
wody1,5 szklanki
cukrucała
papryczka chilli6 łyżek
maki ziemniaczanejWYKONANIE:
Wiśnie umieścić w dużym garnku. Zalać
wodą oraz dodać
cukier i
papryczkę chilli. Gotować na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę.
Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością
wody. Dodać do gotujących się
wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15minut