ßßß Cookit - przepis na Dorsz pieczony z pomidorami i ziołami

Dorsz pieczony z pomidorami i ziołami

nazwa

Wykonanie

Niezwykle delikatne w smaku mięso z polędwicy z dorsza z pomidorami koktajlowymi, z aromatem melisy. Dorsz pieczony z pomidorami i ziołami to przepis na smakowitą, aromatyczną ryb ę pieczoną w ziołach i marynacie. Atrakcyjne, lekkie i zdrowe danie na obiad lub gorącą kolację. Przepis jest super prosty. Na kilka minut przed końcem pieczenia ryby, dokładam pomidory i gałązki oregano. Po upieczeniu ryba jest pyszna, soczysta. Delikatnie ją kroję i przekładam na talerze. Dekoruję poł ówkami pomidorów i świeżymi listkami melisy. Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie ryb morskich minimum dwa razy w tygodniu. Kiedy najlepiej jeść ryby? W poniedziałek, wtorek, .... piątek, .... na co dzień i od święta ....
Składniki na 4 osoby:
polędwica z dorsza - ok. 800 g
1 op. pomidor ów koktajlowych (250 g)
sól, oliwa z oliwek, białe wytrawne wino (opcjonalnie)
Do deko racji: świeże listki melisy
Przygotowanie: Rybę i marynatę przygotuj według tego przepisu podstawowego . Przygotuj pomidorki koktajlowe: opłucz, pozostaw na gałązkach lub ponadziewaj na szpadki do szaszłyk ów. Prze ł ó ż je do brytfanki razem z gałązkami oregano na 5-7 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu rybę delikatnie przeł ó ż na talerze. Udekoruj pomidorkami i świeżymi listkami melisy. Moja rada: Pomidorki można pozostawić na gałązkach lub ponadziewać na szpadki do szaszłyk ów.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/dorsz-pieczony-z-pomidorami-i-zioami.html