Wykonanie
Niezwykle delikatne w smaku
mięso z
polędwicy z
dorsza z
pomidorami koktajlowymi, z aromatem
melisy.
Dorsz pieczony z
pomidorami i
ziołami to przepis na smakowitą, aromatyczną ryb ę pieczoną w ziołach i marynacie. Atrakcyjne, lekkie i zdrowe danie na obiad lub gorącą kolację. Przepis jest super prosty. Na kilka minut przed końcem pieczenia
ryby, dokładam
pomidory i gałązki
oregano. Po upieczeniu
ryba jest pyszna, soczysta. Delikatnie ją kroję i przekładam na talerze. Dekoruję poł ówkami
pomidorów i świeżymi listkami
melisy. Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają jedzenie ryb
morskich minimum dwa
razy w tygodniu. Kiedy najlepiej jeść ryby? W poniedziałek, wtorek, .... piątek, .... na co dzień i od święta ....Składniki na 4 osoby:
polędwica z
dorsza - ok. 800 g1 op.
pomidor ów koktajlowych (250 g)
sól,
oliwa z oliwek, białe
wytrawne wino (opcjonalnie)Do deko racji: świeże listki
melisyPrzygotowanie:
Rybę i marynatę przygotuj według tego przepisu podstawowego . Przygotuj
pomidorki koktajlowe: opłucz, pozostaw na gałązkach lub ponadziewaj na szpadki do szaszłyk ów. Prze ł ó ż je do brytfanki razem z gałązkami
oregano na 5-7 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu
rybę delikatnie przeł ó ż na talerze. Udekoruj
pomidorkami i świeżymi listkami
melisy. Moja rada:
Pomidorki można pozostawić na gałązkach lub ponadziewać na szpadki do szaszłyk ów.