ßßß Cookit - przepis na Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

nazwa

Wykonanie

Najlepszy w świecie domowy przepis na truskawki w syropie. Użyłam tylko czystych ekologicznie składnik ów - truskawek z plantacji ekologicznej i wody ź r ódlanej ....
Na trzy litrowe s łoiki potrzeba p ó łtora kilograma truskawek oraz p ó ł kilograma cukru w proporcji dwie części cukru białego i jedna część cukru trzcinowego. Powstaje skoncentrowany syrop z truskawkami, a nie kompot, bo po co przechowywać wodę. Truskawki z syropu wykorzystam w sezonie jesień-zima do deser ów i wypieku ciast, a sam syrop po rozcie ńczeniu wodą, szampanem lub jogurtem (w zależności od okazji) do przygotowania pysznych napoj ów i koktajli.
***
- Surrealistyczne, acz mi łe - powiedział William Thacker, skromny właściciel malutkiej księgarni w londyńskim Notting Hill, grany przez Hugh Granta, w mojej ulubionej komedii romantycznej, kiedy w jego progach stanęła Anna Scott, gwiazda z Hollywood, w tej roli Julia Roberts. Surrealistyczne, acz miłe - pomyślałam, kiedy wczoraj wsiadłam do windy w mojej ulubionej galerii handlowej. Nagle wok ó ł zaczęły się pojawiać kolejne osoby z koszyczkami pełnymi truskawek i znalazłam się niespodziewanie w raju truskawkowym. Od upojnego zapachu, niczym z najlepszej francuskiej perfumerii, mogło zakręcić się w głowie.
Prędzej spodziewałabym się w tym miejscu spotkać Hugh Granta. Tłum paradujący po eleganckim pasażu z koszyczkami owoc ów to widok raczej niezwyk ły. - Czy tu gdzieś sprzedają truskawki? - zapytałam zaciekawiona. Stojący obok amatorzy świeżych truskawek zaczęli wszyscy na raz udzielać mi informacji, że tak, że są piękne truskawki, że pochodzą z plantacji ekologicznej, że przed wejściem jest budka w biało-czerwone pasy i żebym się pospieszyła, bo już się kończą. I tak zamiast biegać po ulubionych sklepach z ciuchami wylądowałam w kuchni z truskawkami.....
......o czym ciąg dalszy nastąpi.
***
Przepis dnia: Truskawki w syropie
Sk ładniki na 3 słoiki o poj. 1 litra :
1,5 kg truskawek
(najlepiej z plantacji ekologicznej)
350g cukru białego
150g cukru trzcinowego
150ml przegotowanej wody źr ódlanej
Przygotowanie :
Do czystych i wyparzonych s łoik ów w ł ó ż umyte całe truskawki bez szypułek. Zagotuj cukier z wodą. Truskawki zalej gorącym syropem do wysokości 2-3 cm poniżej brzegu słoika. Wytrzyj do sucha brzegi słoik ów i lekko zakr ęć zakrętki. Słoiki wł ó ż do dużego garnka, na dnie kt órego jest ściereczka złożona poczw órnie. Do garnka wlej ciep łą wodę do wysokości, w jakiej są owoce w słoikach.
Powoli doprowadź do wrzenia. Gotuj 40 minut. Po tym czasie wyjmuj po kolei słoiki, odkręcaj kolejno zakrętki, wycieraj do sucha brzegi słoik ów oraz zakr ętki. Następnie mocno zakręć i z powrotem wł ó ż do garnka z wrzątkiem. Zagotuj kr ótko - 3-4 minuty. Wyjmij s łoiki z wody i odstaw do ostudzenia. Na chwilę postaw słoiki do g óry dnem, żeby sprawdzić, czy się dobrze zamknęły. Przechowuj w chłodnym miejscu do sześciu miesięcy.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/07/truskawki-w-syropie.html