Podaję szybki przepis na grzanki ze szparagami zapiekane z serem pleśniowym. T o elegancka przystawka na imprezę, letni brunch, party w ogrodzie. Zielone szparagi tworzą idealną kompozycję smakową z pikantnym serem pleśniowym i chrupiącymi grzankami ....Szparagi s ą niskokaloryczne i polecane s ą dla osób, które dbaj ą o lini ę i stosuj ą diet ę . Grzanki z zielonymi szparagami bardzo dekoracyjnie wygl ą daj ą na stole. Szparagi zapiekane z serem na grzankach poda ł am na imprezie na przystawk ę z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego wytrawnego szampana ......... o czym ciąg dalszy nastąpi.Składniki na 4 osoby:4 bułki grahamki2 pęczki - 500g zielonych szparagów200g sera pleśniowegobrie1/2 łyżki soli morskiej2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virginświeże gałązki ziół - do dekoracjiPrzygotowanie:Przygotuj szparagi: Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odetnij zniszczone końc ówki. Nast ępnie specjalną obieraczką do warzyw usuń zdrewniałą sk órk ę na wysokości 2/3 od dołu szparaga. G órna cz ęść czyli gł ówka szparaga jest delikatna - pozostaw j ą bez obierania. Podręczniki do gotowania zalecają, by nie obierać zielonych szparagów - ja jednak wolę je obrane ze skórki. Ugotuj szparagi: Będzie potrzebny specjalny duży garnek z wkładką do gotowania szparag ów na parze. Nastaw wodę w garnku i doprowadź do wrzenia.Delikatnie wł ó ż szparagi pionowo gł ówkami do góry. Jak si ę zaczną gotować, wsyp płaską łyżkę soli i szczyptę cukru. Czas gotowania szparag ów zale ży od ich grubości, z reguły wynosi 11-13 minut. Warzywa mają pozostać al dente czyli lekko chrupkie. Ugotowane szparagi oraz kawałki sera pleśniowego rozł ó ż na grahamkach. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 5 minut. Podawaj z oliwą z oliwek extra virgin, udekoruj gałązkami świeżych ziół. Zielone szparagi z serem pleśniowym na grzankach idealnie komponują się z kieliszkiem szampana jako przystawka na przyjęciu.