ßßß Cookit - przepis na Stek z łososia z białymi szparagami

Stek z łososia z białymi szparagami

nazwa

Wykonanie

Pieczony ł oso ś oraz białe szparagi to oryginalna kompozycja smaków i aromatów, a poza tym bardzo dekoracyjnie wygl ą da na stole. Ł oso ś jest od zawsze moim faworytem w kuchni - uwielbiam jego r ó ż owy kolor i delikatny smak. Steki z ł ososia w marynacie z oliwy, soku z cytryny i ze ś wie ż ym rozmarynem zawsze si ę udaj ą .
Ł oso ś pieczony podany z bia ł ymi szparagami . T o szybki przepis na imprez ę, obiad, party w ogrodzie, kolacj ę w gronie przyjaci ó ł, święta .... Na specjalne okazje podaj ę ryb ę z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego wytrawnego szampana ....
Stek z łososia z białymi szparagami
Sk ładniki na 4 osoby:
kawa łek świeżego fileta z łososia
(ok. 800g bez sk óry)
1/2 kg białych szparagów
Dodatkowo:
świeże gałązki rozmarynu - do dekoracji
Sk ł adniki na marynat ę do ryby
Przygotowanie:
Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisu
Ugotuj szparagi : Szparagi opłucz pod bieżącą wodą i odetnij zniszczone końcówki. Następnie specjalną obieraczką do warzyw usuń zdrewniałą skórkę na wysokości 2/3 od dołu szparaga. Górna część czyli główka szparaga jest delikatna - pozostaw ją bez obierania. N astaw wodę w garnk u(najlepiej - w takim z wkładką do gotowania szparagów) i doprowadź do wrzenia.
Delikatnie włóż szparagi pionowo główkami do góry. Jak się zaczną gotować, wsyp płaską łyżkę soli i szczyptę cukru. Czas gotowania białych szparagów zależy od ich grubości, z reguły wynosi 15-17 minut. Warzywa mają pozostać al dente czyli lekko chrupkie. Ugotowane szparagi p rzeł ó ż na talerze, na wierzchu ułóż stek z łososia, udekoruj gałązkami rozmarynu .
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/06/stek-z-ososia-z-biaymi-szparagami.html