Wykonanie
Pieczony ł oso ś oraz białe
szparagi to oryginalna kompozycja smaków i aromatów, a poza tym bardzo dekoracyjnie wygl ą da na
stole. Ł oso ś jest od zawsze moim faworytem w kuchni - uwielbiam jego r ó ż owy kolor i delikatny smak.
Steki z ł
ososia w marynacie z
oliwy,
soku z cytryny i ze ś wie ż ym
rozmarynem zawsze si ę udaj ą .Ł oso ś pieczony podany z bia ł ymi
szparagami . T o szybki przepis na imprez ę, obiad, party w ogrodzie, kolacj ę w gronie przyjaci ó ł, święta .... Na specjalne okazje podaj ę ryb ę z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
wytrawnego szampana ....
Stek z łososia z białymi
szparagamiSk ładniki na 4 osoby:
kawa łek świeżego fileta z
łososia(ok. 800g bez sk óry)1/2 kg białych
szparagówDodatkowo:świeże gałązki
rozmarynu - do dekoracjiSk ł adniki na marynat ę do
rybyPrzygotowanie:Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisuUgotuj
szparagi :
Szparagi opłucz pod bieżącą
wodą i odetnij zniszczone końcówki. Następnie specjalną obieraczką do warzyw usuń zdrewniałą skórkę na wysokości 2/3 od dołu
szparaga. Górna część czyli główka
szparaga jest delikatna - pozostaw ją bez obierania. N astaw
wodę w garnk u(najlepiej - w takim z wkładką do gotowania
szparagów) i doprowadź do wrzenia.Delikatnie włóż
szparagi pionowo główkami do góry. Jak się zaczną gotować, wsyp płaską łyżkę
soli i szczyptę
cukru. Czas gotowania białych
szparagów zależy od ich grubości, z reguły wynosi 15-17 minut. Warzywa mają pozostać al dente czyli lekko chrupkie. Ugotowane
szparagi p
rzeł ó ż na talerze, na wierzchu ułóż
stek z łososia, udekoruj gałązkami
rozmarynu .