Wykonanie
Uwielbiam ł
ososia za jego r ó ż owy kolor i delikatny smak. Ł oso ś z pieca podany z
makaronem,
pomidorami koktajlowymi i ś wie ż ym
oregano to doskona ł e po łą czenie. Jestem pewna, że ten przepis Ci się spodoba! się!. Bo jest pełen smaków i aromatów, szybki, łatwy, super na imprez ę, na obiad, kolacj ę w gronie przyjació ł ....Mnie już na zawsze b ę dzie si ę kojarzy ł z ostatnim weekendem nad morzem ....***Wsiadłam do hotelowej windy, żeby zjechać do hallu, winda zatrzymała się na trzecim piętrze,
panie jadą na d ó ł? - zapytał dźwięcznie brzmiący głos. Skierowałam zaciekawiony wzrok w jego stronę. Przed windą stał skromnie wyglądający chłopak, z kr ótko ostrzy żonymi blond włosami, w szarej bluzie dresowej z kapturem.- Dzień dobry - powiedział , wchodząc do windy i uśmiechnął się sympatycznie. Ach, to przecież... - omal nie wyrwało mi się na głos. W chłopaku w szarym dresie rozpoznałam znanego piosenkarza i spojrzałam znacząco na
Majkę.
Majka od lat szkolnych była jego wierną fanką, całe kieszonkowe wydawała na płyty, jeździła za swym idolem na koncerty po całej Polsce.Przyglądałam mu się dyskretnie z
boku. Ubrany jak student, pełen luz. Na oko wyglądał na jakieś dwadzieścia pięć lat. Ile on ma lat - pr óbowa łam sobie przypomnieć. Na jakimś letnim festiwalu muzycznym obchodził hucznie czterdzieste urodziny, były kwiaty, odśpiewane przez całą publiczność sto lat, wręczanie złotej płyty. Kiedy to było, rok, dwa lata temu - zastanawiałam się.Tymczasem
Majka omal nie zemdlała z wrażenia, głos uwiązł jej w gardle, zakrztusiła się, wciągnęła w płuca powietrze, na przemian robiła się to blada to czerwona. Wydawało się, że jazda windą na parter trwa całą wieczność. W Sopocie na każdym kroku spotykałam kogoś znanego ........o czym ciąg dalszy nastąpi.Sk ładniki na 2 osoby :kawałek świeżego fileta z
łososia(ok. 350g bez sk óry)150g penne rigatoni (grube rurki)1/2 łyżeczki
soli morskiejświeże listki
oregano - do dekoracjiDodatkowo:koszyczek
pomidorów koktajlowychSk ł adniki na marynat ę do
rybyPrzygotowanie:Przygotuj ryb ę : wed ł ug tego przepisuUgotuj
makaron: nastaw garnek z wod ą i doprowad ź do wrzenia. Delikatnie wrzu ć
makaron. Jak si ę zacznie gotowa ć, wsyp szczypt ę
soli i zamieszaj, ż eby si ę nie przyklei ł do dna. Wersja al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.
Pomidor y: op ł ucz pod bie żą c ą wod ą, osusz r ę cznikiem papierowym, przekrój na połówki . Upieczonego ł
ososia rozdrobnij widelcem na spore
kawa ł ki, wymieszaj z ugotowanym
makaronem i
pomidorami. Zapiekaj kolejne 7- 10 minut . Przed podaniem udekoruj ś wie ż ymi listkami
oregano.


