Wykonanie

Grzanki z
truskawkami to przepis na chrupi ą ce grzanki z
truskawkami,
twaro ż kiem, podane z aromatycznym sosem
miodowo-
cytrynowym. Poza sezonem polecam
owoce mro ż one albo ze s ł oika ....Grzanki z
truskawkami t o ś wietny pomys ł na weekendowe ś niadanie, kiedy nigdzie nie musimy si ę spieszy ć i mamy czas na delektowanie si ę fili ż ank ą ulubionej
kawy lub
herbaty .... Idealne śniadanie dla dwojga .... Polskie
truskawki pojawi ą si ę dopiero w czerwcu. Ale bez obaw - je ś li chcesz zje ść grzanki z
truskawkami, nie musisz czeka ć do lata! Od wczesnej wiosny du ż e i pachn ą ce
truskawki z Hiszpanii mo ż na kupi ć w ka ż dym supermarkecie. Dobre będą też mrożone albo ze słoika ....Grzanki ju ż w piecu, a ja
siedzę w kuchni przy
stole i
piję poranną
kawę i robię
plany na weekend ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia: Grzanki z
truskawkamiSk ładniki dla 2 osób:250g
truskawek(poza sezonem mrożone lub ze słoika)2 bu łeczki maślane2-3 łyżeczki
serka śmietankowegoNa sos:3-4 łyżki
miodu ekologicznego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka zmielonych
migdałówPrzygotowanie:
Truskawki op łucz pod bieżącą
wodą. Usuń szypułki, przekr ój wzd łuż na poł ówki. Przygotuj sos:
miód rozprowad ź odrobiną ciepłej (nie gorącej)
wody, dodaj
sok z cytryny i
cukier trzcinowy. Bułeczki przekr ój, posmaruj
twarożkiem, ob ł ó ż poł ówkami
truskawek. Polej sosem, posyp zmielonymi
migda łami i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7-10 min.