Wykonanie
Nadzienie do pierożków won-ton może być różnorakie. Jedni wolą
wieprzowinę, inny
kurczaka, a znam i sympatyków
owoców morza. Podstawą jedna jest ciasto. I owszem można tak owe nabyć
drogą kupna w sklepie z orientalną żywnością, ale nic nie
daje takie satysfakcji jak przygotowanie własnoręcznie potrawy od A do Z. Przepisów na ciasto jest oczywiście kilka. Ja wybieram ten, w którym oprócz
mąki pszennej znajdziemy również
mąkę ryżową. Sprawia ona, że pierożki są lżejsze, ciasto delikatniejsze i szybkiej się gotuje.100 g
mąki ryżowej300 g
mąki pszennej300-400 ml bardzo ciepłej
wodysól-
Mąkę ryżową mieszamy z ciepłą
wodę. Musimy to zrobić dokładnie, tak aby nie powstały żadne grudki.
Mąkę odstawiamy na 25 minut.Doprawiamy
solą.- Do zaczynu z
mąki ryżowej przesiewamy
mąkę pszenną i wyrabiamy elastyczne, zwięzłe ciasto. Uwaga nie wolno go zbyt długo wyrabiać. Obecność
mąki ryżowej powoduje, że ciasto z czasem potrzebuje więcej
mąki pszennej, aby związać.- Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut pod przykrycie.- Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Należy solidnie podsypać stolnicę
mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Odklejanie go od blatu wiąże się z powstawaniem dziur i ponownym wyrabianiem.- Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i sklejamy w trójkąt, a następnie zbieramy razem kąty ostre trójkąta. Coś na kształt naszego uszka.- Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.Smacznego:)