ßßß Cookit - przepis na Boczek z zielem angielskim i kolendrą

Boczek z zielem angielskim i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymagający jakiejkolwiek wprawy w sztuce kulinarnej, niekłopotliwy, niebanalny, ale zjadliwy. Magiczne połączenie tłuczonego ziela angielskiego i ziaren kolendry pozwala na chwilę zapomnieć o skomplikowanym świecie. Czasami myślę, że nie powinno się tego nazywać przepisem, ot po prostu sposób na dobry kawałek mięsa.
500 g boczku wieprzowego
(na ile to możliwe - chudego)
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki soli
- Boczek płuczemy i osuszamy. Kroimy na plastry grubości 3 cm.
- W moździerzu rozbijamy na pył ziarna ziela angielskiego, kolendry wraz z morską solą.
- Mieszanką przypraw nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2014/04/boczek-z-zielem-angielskim-i-kolendra.html