Schabowy, jak to schabowy - wyjątkowym zwykł nie być. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała tego zmienić. Oczywiście nie neguję potęgi schabowego w jajku i bułce tartej, ale mi najbardziej smakuje w cieście naleśnikowym. Żeby trochę złagodzić wymiar, ciężkiej wagi schabowego, podaję go w razowym cieście z pestkami słonecznika.1 kg schabu wieprzowego200 g mąki razowej1 jajko1/2 szkl mlekasólpierpzgarść ziaren słonecznika- Schab dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki szerokości dwóch centymetrów. Każdy kotlet rozbijamy na grubość 0.5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.- W tym czasie mieszamy mąkę, mleko, jajka i słoneczniki na jednolitą masę. Solimy.- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień. Każdy schabowy zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron.- Oczywiście schabowy nie ma smaku bez ziemniaków, u mnie w towarzystwie zielonego groszku.Smacznego:)