Wykonanie
Ryż na mleku lubiłam zawsze. To był dobry sposób, że przemycić do śniadania trochę
cukru :) A jak dorosła, to dowiedziałam się, że można trochę dłużej pogotować
mleko z
ryżem, dodać
wanilię i świeże
owoce, a powstanie nam nietuzinkowy, choć prosty deser. Gorąco polecam. Dziś z
malinami, których kwaskowaty smak świetnie kontrastuje ze mdlącą
słodyczą puddingu.200 g
białego ryżu500 ml pełnotłustego
mleka1
laska wanilii3-4 łyżki
cukru białegomaliny (mrożone lub świeże)- Do garnka wsypujemy
ryż i zalewamy go
mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy
ryż zacznie gęstnieć dodajemy
cukier i przekrojoną na pół
laskę wanilii. Gotujemy jeszcze kilka minut.- Podajemy na gorąco lub na zimno, udekorowany świeżymi
owocami.Smacznego:)