Wykonanie
To nie żaden przepis, a raczej sposób podania i to sprawdzony (nie bójmy się tego stwierdzenia) przez
wieki. Bo, kto nie jadł
młodych ziemniaków ze
śmietankowym masłem i
koperkiem, ten ma wiele w życiu do nadrobienia. Gorąco poleca, z całym szacunkiem dla tradycji i z otwartością na innowacje.1 kg
młodych ziemniaków(ja wybieram te najmniejsze - są najsmaczniejsze)kilka łyżek
masła śmietankowegogarść świeżego
koperku-
Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.- Umyte
ziemniaki zalewamy zimną
wodą. Doprawiamy
solą i gotujemy do miękkości.- Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku. Dodajemy do nich
masło i posiekany
koperek. Zamykamy garnek pokrywką i delikatnie nim potrząsamy, aby wszystkie
ziemniaki pokryły się
masłem i
koperkiem. I już można zajadać. Najlepiej z
sałatą i
śmietaną.Smacznego:)