Wykonanie
Kokosowo-waniliowa panna cotta z
likierem z
białej czekolady. Pyszna, delikatna, nie za słodka, odrobinę alkoholowa. Użyłam do niej
mleka i
mleka kokosowego, czyli nie ma w niej
śmietanki 30%, czyli nie dość, że jest cudownie pyszna, to jeszcze trochę bardziej dietetyczna. Jej smak podkreślają drobinki
wanilii i
likier z
białej czekolady. Co prawda musiała stać w lodówce całą noc, ale warto było czekać na te małe cuda:) Z życzeniami dla wszystkich kobietek:)850 ml
mleka 3,2 %165 ml
mleka kokosowego100 ml
likieru z
białej czekolady6 czubatych łyżeczek
żelatyny6 łyżek
białego cukru1
laska wanilii- do garnka wlewamy
mleko,
mleko kokosowe,
likier, dodajemy
cukier,
wanilię i
żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut- po 20 minutach ponownie mieszamy i wstawiamy na gaz- delikatnie, na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy do momentu kiedy roztopi się
cukier i
żelatyna, pod żadnym pozorem nie wolno składników zagotować- podgrzaną masę przelewamy do naczyń, ja użyłam formy do muffinek- żeby było łatwiej wyjmować panna cotty warto wyłożyć każde zagłębienie folią spożywczą- wstawiamy do lodówki na całą noc, a rano do
kawy wyciągamy pyszne
kokosowo-
waniliowe cudeńka:)Smacznego:)