Wykonanie
Zaskoczyło mnie to połączenie, ale
figi naprawdę fajnie komponują się z
kokosową panna cottą.Inspiracja tutaj .Składniki na 4 porcje:Panna cotta:500 ml
mleka kokosowego1/4 szklanki
cukru5-centymetrowy kawałek
laski wanilii1 i 3/4 łyżeczki
żelatyny2 łyżki zimnej
wodyŻelatynę zalać
wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.W rondlu umieścić
mleko kokosowe,
cukier, ziarenka zeskrobane z
laski wanilii i resztę strąka. Doprowadzić do zagotowania. Odcedzić. Dodać trochę gorącego
mleka do
żelatyny, wymieszać i całość wlać do pozostałego
mleka.Gotową miksturę rozlać do 4 naczyń, odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki, by panna cotta stężała.
Syrop figowy:1/4 szklanki
cukru4
figi przekrojone na cztery części2 łyżki
likieru Grand Marnier (lub
wody)1 łyżka
wody2,5-centymetrowy kawałek
laski waniliiCukier,
wodę i
likier umieścić w rondlu, dodać ziarenka zeskrobane z
laski wanilii i całość zagotować. Dodać
figi i chwilę wszystko dusić, lecz nie za długo, by
figi się nie rozpadły. Odcedzić zachowując
syrop i pozostawić do wystygnięcia.Przed podaniem ułożyć po 3-4 kawałki fig na deserze i polać
figowym syropem.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: