Wykonanie
Dzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy.Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji :1 1/2 łyżeczki
żelatyny200 ml.
mleczka kokosowego200 ml.
mleka5 łyżeczek
kawy6 łyżeczek
cukru30 ml.
likieru pina colada20 ml.
likieru czekoladowego200 g.
borówek amerykańskichPrzygotowanie składa się z dwóch etapów.1. Pół łyżeczki
żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej
wody. W
między czasie w drugim naczyniu mieszamy :- 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżeczki
cukru- 20 ml.
likieru czekoladowego- 120 ml. gorącej
wodyPo wymieszaniu wszystkich wyżej wymienionych składników dodajemy namoczoną wcześniej
żelatynę.Całość wylewamy w naczyniach na wysokość około 2 cm. Po czym wkładamy do lodówki aby dolna masa stężała.Następnie przygotowujemy drugą masę.W łyżce zimnej
wody namaczamy 1 łyżeczkę
żelatynyW rondlu mieszamy :- 200 ml.
mleczka kokosowego- 200 ml.
mleka- 3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej- 20 ml.
likieru pina colada- 4 łyżeczki
cukruCałość doprowadzamy do wrzenia, gdy zawartość rondla się zagotuje należny wyłączyć gaz i dodać namoczoną wcześniej namoczoną
żelatynę energicznie mieszając.Gdy pierwsza masa stężeje na nią kładziemy warstwę
borówek i wylewamy drugą masę po równo do każdego naczynia. Kiedy druga masa zastygnie wykładamy kolejną warstwę
borówek.Smacznego !Ps. Jeśli macie jakieś pomysły, sugestie czy przepisy wysyłajcie na adres :
[email protected]
