Wykonanie
Staram się jak
mogę jeść "lepiej". Przeglądam strony o dietetycznej kuchni i liczne książki kucharskie w poszukiwaniu smacznych i lekkich przepisów.Ten deser pochodzi z książki "Kuchnia dietetyczna - 1001 przepisów". Lubię tę pozycję, bo ma dużo naprawdę ciekawych pozycji. Zaraz biorę się za przygotowywanie
kurczaka zainspirowanego przepisem z tej książki, a to na pewno nie koniec :)Ale czas wrócić do deseru:

Składniki - na 4 małe porcje (zgodnie z książką), lub na 2 większe60g
białej czekolady250ml
mlekałyżeczka
żelatynycytrynaW małym garnku rozpuszczamy
czekoladę - dodajemy trochę
mleka, aby się nie przypaliła.W drugim garnku zagotowujemy
mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
żelatynę i porządnie mieszamy.
Cytrynę wyparzamy, ścieramy skórkę.Łączymy
mleko z
czekoladą, dodajemy dwie łyżki
soku z cytryny i część
skórki z cytryny. Mieszamy całość i przelewamy do małych miseczek.Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, żeby deser stężał.Przed podaniem ozdabiamy wierzch każdej porcji pozostałą
skórką cytryny.Smacznego!

