Wykonanie

No więc, już są!!! Zakwitły!!! Mniej obficie niż się spodziewałam, ale postanowiłam nie wybrzydzać. Zakasałam rękawy i zebrałam tegoroczne plony. W głowie aż roiło się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? A może by tak karmelki?Na początek zapraszam Was na wspaniały, bardzo delikatny mus
śmietankowo-
czekoladowy z
płatkami fiołka wonnego. Smak to jedno, ale ja uwielbiam pożerać ten deser wzrokiem:-). Prezentuje się uroczo! A jak pachnie!!!

Viola odorata - fiołek wonny jest jedną z najpiękniej pachnących roślin w Polsce. Jego kwiaty wykorzystywano kiedyś do produkcji perfum. Dziś znany jest głównie jako wiosenna bylina, tworząca dekoracyjne, fioletowe i białe kobierce. Nie wszyscy wiedzą, że to roślina jadalna. Korzeń fiołka wykorzystywany jest w ziołolecznictwie, natomiast liście i kwiaty mają różnorodne zastosowanie w kuchni.

źródło mojej inspiracjiSkładniki na 3-4 porcje w zależności od wielkości użytych foremek:100g
czekolady - ja użyłam białej, ale może być gorzka lub deserowa250 ml
śmietanki kremówki 30%1 płaska łyżeczka
żelatyny + odrobina
mleka4 łyżeczki
soku z cytryny1 czubata łyżeczka skórki otartej z
cytryny2 łyżki
płatków fioletowego fiołka wonnegododatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoarcjiWykonanie:
Żelatynę namaczamy w zimnym
mleku i odstawiamy do spęcznienia. W garnuszku podgrzewamy
śmietankę wraz z połamaną na kawałki
czekoladą. Dodajemy sok i
skórkę z cytryny. Gdy
czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą
żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy. Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka. Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał. Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka


Życzę Wam Smacznego! :-)