ßßß Cookit - przepis na Mus Fiołkowo-Czekoladowy

Mus Fiołkowo-Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

No więc, już są!!! Zakwitły!!! Mniej obficie niż się spodziewałam, ale postanowiłam nie wybrzydzać. Zakasałam rękawy i zebrałam tegoroczne plony. W głowie aż roiło się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? A może by tak karmelki?
Na początek zapraszam Was na wspaniały, bardzo delikatny mus śmietankowo-czekoladowy z płatkami fiołka wonnego. Smak to jedno, ale ja uwielbiam pożerać ten deser wzrokiem:-). Prezentuje się uroczo! A jak pachnie!!!
Viola odorata - fiołek wonny jest jedną z najpiękniej pachnących roślin w Polsce. Jego kwiaty wykorzystywano kiedyś do produkcji perfum. Dziś znany jest głównie jako wiosenna bylina, tworząca dekoracyjne, fioletowe i białe kobierce. Nie wszyscy wiedzą, że to roślina jadalna. Korzeń fiołka wykorzystywany jest w ziołolecznictwie, natomiast liście i kwiaty mają różnorodne zastosowanie w kuchni.
źródło mojej inspiracji
Składniki na 3-4 porcje w zależności od wielkości użytych foremek:
100g czekolady - ja użyłam białej, ale może być gorzka lub deserowa
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina mleka
4 łyżeczki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki płatków fioletowego fiołka wonnego
dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoarcji
Wykonanie:
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy. Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka. Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał. Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/04/fiokowo-mi-mus-smietankowo-czekoladowy.html