Wykonanie
Pin It

Dzisiaj chciałam się z
Wami podzielić przepisem na
napój, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Wypatrzyłam go na zaprzyjaźnionym blogu, Świat pachnie szarlotką . Muszę przyznać, że skład tej mikstury mnie bardzo zaintrygował i zaciekawił. Jak wiadomo
papryczka chili zawiera kapsaicynę, organiczny wiązek chemiczny, odpowiedzialny za ostry i piekący smak papryczki. Kapsaicyna stymuluje metabolizm i w związku z tym przyspiesza spalanie
tkanki tłuszczowej. A poza tym wpływa na hormon tarczycy, który reguluje dopaminę i adrenalinę, czyli hormony regulujące apetyt. Oznacza to, że spożywanie kapsaicyny hamuje apetyt.
Skórka cytryna natomiast zawiera polikosanol, który wpływa korzystnie na proces spalania tłuszczu.Jego smak mnie nie niestety nie zachwycił, ale czegoż się nie robi dla idealnej figury, prawda ? Postanowiłam potraktować go jak lekarstwo, nie musi dobrze smakować, grunt, żeby działało. :-).
Napój pijemy po każdym posiłku.


Składniki:1
cytryna1 łyżka soku z
jabłka1/4 - 1 łyżka sproszkowanego
chili240 ml
wody
Wykonanie:
Cytrynę dobrze myjemy, a następnie parzymy. Obieramy ją ze skórki, skórkę wkładamy do naczynia, zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na 10 minut. Z obranej
cytryny wyciskamy sok, dodajemy do naczynia ze skórką, dodajemy sok z
jabłka i
chili. Wszystko mieszamy.Na początku zaczynamy od mniejszej ilości
chili, stopniowo zwiększając jego dawkę, żeby organizm się oswoił z
ostrym smakiem.