ßßß Cookit - przepis na Pate z wątróbki z dzika

Pate z wątróbki z dzika

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś znowu na chwilkę wracam do dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę wątróbki. Postanowiłam zrobić z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina.
Czas przygotowania: 80 minut
Proporcje dla 8 osób
Składniki:
600 g wątróbki z dzika
2 szalotki
100 g masła + 2 łyżki
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki mielonego jałowca
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie:
Szalotki obieramy, drobno kroimy. Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z 2 łyżkami masła, przesmażamy na nim wątróbkę, a następnie szalotki. Dodajemy przyprawy (oprócz soli) i wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy jajka, solimy i dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli wodnej i zapiekamy przez 20 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/12/pate-z-watrobki-z-dzika.html