Wykonanie
Pin It
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_12_slash_pate-z-watrobki-z-dzika/l/-1734669630.jpg)
Dziś znowu na chwilkę wracam do
dziczyzny. Jakiś czas temu piekłam pasztet z dzika i zostało mi trochę
wątróbki. Postanowiłam zrobić z niej coś w rodzaju pate, z tym, że lekko go zapiekłam w kąpieli
wodnej. Doskonały do chrupiącej grzanki z kieliszkiem
wytrawnego czerwonego wina.
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_12_slash_pate-z-watrobki-z-dzika/l/-1604383294.jpg)
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_12_slash_pate-z-watrobki-z-dzika/l/-30154979.jpg)
Czas przygotowania: 80 minutProporcje dla 8 osóbSkładniki:600 g
wątróbki z dzika2
szalotki100 g
masła + 2 łyżki2 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki mielonego jałowca1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej50 ml czerwonego
wytrawnego wina2
jajkasólpieprz![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2014_slash_12_slash_pate-z-watrobki-z-dzika/l/-1911794057.jpg)
Wykonanie:
Szalotki obieramy, drobno kroimy.
Wątróbkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej z 2 łyżkami
masła, przesmażamy na nim
wątróbkę, a następnie
szalotki. Dodajemy
przyprawy (oprócz
soli) i
wino. Dusimy przez 15 minut. Odstawiamy, dodajemy pozostałe
masło, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wszystko dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy
jajka, solimy i dokładnie mieszamy.
Mięso przekładamy do żaroodpornych kokilek.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, kokilki wkładamy do kąpieli
wodnej i zapiekamy przez 20 minut.