ßßß Cookit - przepis na Pure z pieczonych buraków

Pure z pieczonych buraków

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też latem, gdy burakimłode warto je w ten sposób wykorzystać. Młode buraki pieką się krótko. Można upiec od razu większą ilość, a potem zmiksować, porcjować i zamrozić.
Pieczone buraki pokrojone w plastry wykorzystuję do sałatki, a pure do chłodnika . Możemy też zrobić zupę - krem. Pamiętajcie, pieczone buraki uwielbiają sos balsamiczny !
eśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki:
1 kg surowych czerwonych buraków
kilka gałązek świeżego tymianku
odrobina cukru
Wykonanie:
Buraki dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową, posypujemy szczyptą cukru i układamy łodyżki tymianku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraczane pakieciki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy, aż buraki będą miękkie. Młode buraki pieką się około 40 minut, stare już nieco dłużej, około 60 minut.
W czasie pieczenia warto sprawdzić czy są już miękkie. Odwijamy folię i nakłuwamy czymś ostrym. Ja często po prostu dotykam buraki goła ręką. Gdy czuję, że są już miękkie, wyciągam je z piekarnika.
Gdy buraki ostygną na tyle, że można je wziąć do ręki, obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w plastry i miksujemy w blenderze.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/pure-z-pieczonych-burakow.html